Autor Wątek: konsekwencjie za nalozenie hybrydy na paznokcie w zlym stanie  (Przeczytany 7257 razy)

Offline grz998

• Zaczynam, ale każdy musi zacząć ;)
  • *
Cześć potrzebuje porady.
Mama gabinet we Wrocławiu od 10 lat, nigdy nie miałam problemów lub nawet pretensji, czy reklamacji za wykonywane usługi. Przyszła do mnie klientka żeby nałożyć hybryde. Nalegała bo miała wesele a potem wyjazd nad morze.
Oceniając jej stan płytki paznokci poinformowałam ja, że nie powinna tego robić bo są w złym stanie..
Była stanowcza i nalegająca, więć zrobiłam jej hybryde. po tygodniu zadzwoniła do mnie, że jak zdjęła to poszła do dermatologa która podejrzewała grzybice bez zrobienia badań, ale zasugerował, że może być to wynik nałożenia hybrydy na paznokcie w złym stanie.
Teraz żąda ode mnie odszkodowania finansowego za leczenie. Pół roku leczenia.
Chodzi mi o jakaś poradę czy ktoś się spotkał z taka sytuacjią, oczywiście nie odsuwam się od odpowiedzialności za  to, że nie odmówiłam usługi. Ale czy wykonanie usługi, który nie jest zabiegiem medycznym, podologicznym na życzenie klientki mimo poinformowania jej o stanie jej paznokci wiąże się z konsekwencjami prawnymi ewentualnym odszkodowaniem za leczenie?

Offline Tomek

• Administrator(ka)
  • Forum to mój dom, a może odwrotnie ;)
Odp: konsekwencjie za nalozenie hybrydy na paznokcie w zlym stanie
« Odpowiedź #1 dnia: 2023-08-08, 12:30:56 »
Kwestia czy masz na piśmie Twoje zastrzeżenia i zalecenia. Jeżeli nie masz i nie masz świadków to pozostaje jedynie sąd i argumenty Twoje vs klientki.
Jeżeli jesteś pewna swoich racji to nie ustępuj, walcz!

Offline Marysia199

• Zaczynam, ale każdy musi zacząć ;)
  • *
Odp: konsekwencjie za nalozenie hybrydy na paznokcie w zlym stanie
« Odpowiedź #2 dnia: 2024-01-24, 15:10:58 »
kwestie odpowiedzialności za takie usługi mogą być dość niejednoznaczne. No jasne, że klientka była świadoma, że jej paznokcie nie są w najlepszym stanie, ale jednocześnie zgodziła się na usługę.

To może być trochę jak z tym, że fryzjer ostrzega, że twoje włosy są zniszczone, ale chcesz je pomalować. Wiadomo, to nie to samo co usługa medyczna.

Ale też to, co mówi dermatolog, dodaje pewną dozę trudności. No i te żądania o odszkodowanie mogą wprowadzić jeszcze więcej zamieszania.
: Pozdrawiam, Marysia 😊