Autor Wątek: projekt i egzamin końcowy  (Przeczytany 391084 razy)

Offline oliwka8x

  • Zaczynam, ale każdy musi zacząć ;)
  • *
  • Wiadomości: 26
  • Miejscowość: Rybnik
kiedy będą wyniki?
« Odpowiedź #30 dnia: 2007-06-12, 19:00:29 »
Mam pytanie kiedy będą wyniki egzaminów? Wie ktoś? Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam wszystkich! :P

Gość

  • Gość
projekt i egzamin końcowy
« Odpowiedź #31 dnia: 2007-06-13, 14:05:02 »
Do końca wakacji mają czas żeby wszystko sprawdzić ale ja myśle że będą tak w połowie lipca.

Gość

  • Gość
projekt i egzamin końcowy
« Odpowiedź #32 dnia: 2007-06-13, 14:11:19 »
Gdybym miała czas to bym to zrobiła  ale narazie ostro powtarzam materiał bo egzamin już we wtorek :/. Chciałam dać tylko kilka wskazówek żeby osoby które będą pisać  w środe projekt na egzaminie końcowym  zwróciły na to uwage.

Gość

  • Gość
projekt i egzamin końcowy
« Odpowiedź #33 dnia: 2007-06-13, 23:39:58 »
Cytat: "Karola0885"


To jak to w końcu będzie  :?:


Nam nauczycielka mówiła, że będą podane preparaty, ale będą te właściwe i te błędne i trzeba będzie wybrać, ale lepiej samemu, lecz ponoć nie trzeba wcale podawać firmy, tylko wystarczy np: tonik do cery suchej

Cytat: "Angie_Baby"
Tak ma wyglądać plan każdego projektu:


A ZAŁOŻENIA i EFEKTY ZABIEGU?

:|  myślałam że mamy opisać czyności przygotowawcze i technikę wykonania zabiegu, a dezynfekcję i sterylizajcę robi się chyab po zabiegu...
Opisywac cyz nie?

Jasne, mamy opisać w każdym projeckice zasady BHP?! Pierwsze słyszę :|

forum kosmetyczne dla kosmetyczek i kosmetologów - kosmetyczki.net

projekt i egzamin końcowy
« Odpowiedź #33 dnia: 2007-06-13, 23:39:58 »

www.kosmetyki.nantes.pl


Offline oliwka8x

  • Zaczynam, ale każdy musi zacząć ;)
  • *
  • Wiadomości: 26
  • Miejscowość: Rybnik
projekt i egzamin końcowy
« Odpowiedź #34 dnia: 2007-06-15, 13:42:44 »
To jest denerwujące że nawet nie znamy dokładnej daty wyników, to w takim razie do końca wakacji nie mogę szukać pracy ani stażu w zawodzie bo nawet nie będę wiedzieć czy zdałam egzamin :?  :?:

forum kosmetyczne dla kosmetyczek i kosmetologów - kosmetyczki.net

projekt i egzamin końcowy
« Odpowiedź #34 dnia: 2007-06-15, 13:42:44 »

Offline linek

  • mgr, kosmetolog
  • Moderator(ka)
  • Ilość postów mnie przerosła...
  • *****
  • Wiadomości: 8121
  • Miejscowość: gdn
  • to co pozostało
projekt i egzamin końcowy
« Odpowiedź #35 dnia: 2007-06-15, 16:56:41 »
Tak teraz dziwnie zrobili ze nawet na wyniki matury trzeba czekac :?
Naszą wielką słabościa jest to,że sie poddajemy. Najpewniejszą drogą do sukcesu jest wciąż próbować, jeszcze ten jeden raz:)))

Gość

  • Gość
wazne ezgamin
« Odpowiedź #36 dnia: 2007-06-18, 19:07:05 »
mam z tamtego roku test moze bedzie podobny robcie i dajcie odpowiedzi moze razem zrobimy

1. Ktore z podanych grup okraśleń dotyczy skory tłustej?
a. cienka, matowa
b. zgrubiała, matowa
c. cienka, błyszcząca
d. gruba , błyszcząca

2. Aksamitną, wilgotną skórę oraz kruche paznokcie i wypadające włosy
obserwuje się przy:
a. nadczynności tarczycy
b. niedoczynności tarczycy
c. nadczynności kory nadnerczy
d. niedoczynności kory nadnerczy

3. W przebiegu trądziku różowatego _nie występują_:
a. grudki
b. krosty
c. zaskórniki
d. przerosty łojotokowe

4. Łysienie plackowate może być wywołane przez:
a. podeszły wiek
b. nadmierny stres
c. nadmiar androgenów
d. nadmiar kortykosteroidów

5. Maska termo-modelująca jest elementem zabiegu pielęgnacyjnego o
działaniu:
a. liftingującym
b. złuszczającym
c. nawilżającym
d. dotleniającym

6. Który z zabiegów dotyczy kosmetyki leczniczej?
a. masaż
b. kawitacja
c. jonoforeza
d. mikrodermabrazja

7. Który z zabiegów _nie dotyczy_ kosmetyki upiększającej?
a. henna
b. modelarz
c. body painting
d. french manicure

8. Wybierz prawidłową kolejność zabiegu farbowania brwi i rzęs:
a. farbowanie brwi, farbowanie rzęs
b. regulacja brwi, farbowanie rzęs
c. regulacja brwi, farbowanie brwi
d. farbowanie rzęs, farbowanie brwi

9. W masażu higieniczno- kosmetycznym wykonuje się poszczególne techniki
w następującej kolejności:
a. rozcieranie przed głaskanie
b. rozcieranie przed ugniatanie
c. oklepywanie przed rozcieraniem
d. oklepywanie przed ugniataniem

10. Która grupa związków aktywnych przeważa w wodnych wyciągach z
kwiatostanu lipy?
a. śluzy
b. pektyny
c. garbniki
d. bioflawonoidy

11. Do której grupy składników aktywnych o działaniu przeciwzapalnym
należy bisabolol?
a. śluzy
b. azuleny
c. garbniki
d. fitohormony

12. Do której grupy związków aktywnych zaliczysz kw. mlekowy?
a. alfa - hydroksykwasy
b. beta- hydroksykwasy
c. nasycone kwasy tluszczowe
d. nienasycone kwasy tluszczowe

13. Spośród witamin stosowanych w preparatach kosmetycznych
najsilniejszym przeciwutleniaczem jest:
a. wit.A
b. wit.B
c. wit.C
d. wit.E

14. Którego narzędzia _nie zastosujesz_ w zabiegu pedicuru?
a. gilityny
b. cęgów kątowych
c. cęgów czołowych
d. cążków do usuwania obrąbka naskórkowego

15. Zdjęcie przedstawia aparat do :
a. jonoforezy
b. galwanizacji
c. pulweryzacji
d. mikrodermabrazji
jest to urządzenie do pulweryzacji Smile

16. Zdjęcie przedstawia pędzel w skali 1:2 do nakładania:
a. cieni
b. pudru
c. masek
d. podkładu
jest to pędzel do pudru Smile

17. Do dezynfekcji chemicznej używa się:
a. wrzącej wody
b. komory parowej
c. związków jodu i barwników
d. komory parowo- formalinowej

18. Symbol "F" na opakowaniu środka do dezynfekcji informuje o jego
działaniu:
a. prątkobójczym
b. grzybobójczym
c. wirusobójczym
d. bakteriobójczym

19. Cas sterylizacji w autoklawie mierzymy od momentu:
a. właczenia aparatu
b. uzyskania właściwego ciśnienia
c. uzyskania właściwej temp.
d. uzyskania właściwego ciśnienia i temp.

20. Wodny wyciąg z twardych części roślin to:
a. napar
b. odwar
c. nalewka
d. kataplazma

21. Melanocyty są pochodzenia:
a. skórnego
b. nerwowego
c. naskórkowego
d. łącznotkankowego

22. W której warstwie naskórka znajdują się komorki Langerhansa?
a. rogowej
b. ziarnistej
c. kolczystej
d. podstawnej

23. Komórkami skory właściwej _nie są_:
a. histocyty
b. fibroblasty
c. korneocyty
d. komórki tuczne

24. Jakiego pochodzenia są przydatki skóry?
a. skornego
b. nerwowego
c. naskórkowego
d. łącznotkankowego

25. Do żywych warstw naskórka należą:
a. jasna i kolczysta
b. rogowa i ziarnista
c. rogowa i podstawna
d. podstawna i kolczysta

26. Przy trądziku różowatym wskazane są zabiegi:
a. pulweryzacji i jonoforezy
b. pulweryzacji i d'arsonwalizacji
c. pulweryzacji i naświetlań lampą sollux z czer. fitrem
d. d'arsonwalizacji i naswietlan lampa sollux z czer. filtrem

27. W warunkach gabinetu kosmetycznego , splyczenia rozstepow można
dokonać za pomocą:
a. termolizy
b. metody IPL
c. metody blend
d. mikrodermabrazji

28. Przebarwienia posłoneczne wymagają przeprowadzenia serii zabiegów z
zakresu:
a. epilacji i nawilżenia
b. krioterapii i nawilżenia
c. dermabrazji i nawilżenia
d. mikrodermabrazji i nawilżenia

29. Cera normalna u kobiety po 40 roku życia wymaga przeprowadzenia
nast. zabiegów:
a. liftingujących
b. stymulujących
c. złuszczających
d. nawilżająco- natłuszczających

30. Aparatu do jonoforezy można także użyć do zabiegu:
a. fonoforezy
b. sonoforezy
c. pulweryzacji
d. galwanizacji

31. Zabiegu zamykania rozszerzonych naczyć krwionośnych można dokonać
przy pomocy:
a. lasera
b. galwanu
c. d'arsonwala
d. lampy sollux z czerw. filtrem

32. Prąd stały, który w czasi swojego przepływu nie zmienia kierunku i
wartości natężenia jest wykorzystywany w zabiegu:
a. jonoforezy
b. fonoforezy
c. waponizacji
d. d'arsonwalizacji

33. Hydrolizaty kolagenu w kosmetykach do pielęgnacji skóry starzejącej
się powinny być podawane w nośnikach:
a. lipidowych
b. liposomowych
c. biłkowych
d. hydrożelowych

34. Toksyna botulinowa stosowana do korekcji zmarszczek i bruzd należy
do grupy:
a. implantow trwałych
b. implantów nietrwałych
c. substancji paraliżujących czasowo
d. substancji paraliżujących trwale

35. W której grupie preparatów kosmetycznych stosowane są papaina i
bromelina?:
a. peeling typu scrub
b. peeling z kwasami
c. peeling enzymatyczny
d. peeling typu green-peel

36. Zabieg oczyszczania leczniczego wymaga zastosowania preparatów:
a. nawilżających
b. liftingujących
c. dotleniających
d. normalizujących

37. Które z wymienionych form leczenia zaliczysz wyłącznie do technik
aromaterapeutycznych:
a. okład
b. sauna
c. kominek
d. inhalacja

38. Epilacja przy naprzeminnym użyciu prądu stałego i zmiennego to:
a. termoliza
b. elektroliza
c. laseroterapia
d. metoda blend

39. Opakowanie peelingu enzymatycznego o pojemności 200ml kosztuje 70zł.
Wiedząc, że na jeden zabieg użyjesz 5ml tego preparatu wskaż koszt jego
użycia:
a. 1,65
b. 1,75
c. 1,85
d. 1, 95

40. W gabinecie kosmetycznym wprowadzono 20% rabat świąteczny na zabiegi
liftingujące. Wiedząc,że koszt zabiegu przed promocją wynosi 235zł,
wskaż koszt zabiegu promocyjnego:
a. 168zł
b. 178zł
c. 188zł
d. 208zł

41. Oblicz koszt energii elektrycznej potrzebnej do 20 min. pracy
wapozonu o mocy 1,2kW, jeżeli cena 1kWh wynosi 0,40zł.
a. 0.14
b. 0.16
c. 0.18
d. 0.20

42. Oznaczenie CE umieszczone na wtyczce urządzenia elektrycznego,
wskazuje na:
a. bezpieczeństwo użytkowania wtyczki
b. bezpieczeństwo użytkowania obudowy
c. bezpieczeństwo użytkowania całego użądzenia
d. nietoksyczność matariałów użytych do produkcji kabla

43. Spośród cech dobrego preparatu do dezynfekcji wybierz najważniejsze:
a. tani, trwały, biodegradowalny
b. tani, skuteczny, nietoksyczny
c. tani, skuteczny, o miłym zapachu
d. skuteczny, nietoksyczny, biodegradowalny

44. Wskaż najniższe natężenie prądu stałego, które może doprowadzić do
zgonu w wyniku porażenia?
a. 40mA
b. 50mA
c. 60mA
d. 70mA

45. Która z wymienionych chorób jest przeciwskazaniem do zabiegów
pielęgnacyjnych w obrębie dłoni?
a. grzybica
b. rybia łuska
c. nadmierne rogowacenie
d. zaburzenia krążenia krwi i limfy

46. Najskuteczniejszą formą ochrony przed zakażeniem chorobami
przenoszonymi drogą krwi w gabinecie kosmetycznym jest:
a. sterylizacja narzędzi
b. szczepienia ochronne
c. dezynfekcja termiczna
d. dezynfekcja chemiczne

47. Przed przystąpieniem do sterylizacji narzędzi w autoklawie należy je
kolejno:
a. umyć, wysuszyć, rozmontować, zapakować
b. wysuszyć, zdezynfekować, umyć, zapakować
c. rozmontować, umyć, wysuszyć, zapakować
d. zdezynfekować, umyć, wysuszyć, zapakować

48. W przypadku podrażnienia skóry w trakcie zabiegu należy
a. przemyć wodą
b. nałożyć okład kojący
c. podać doustnie leki przeciwalergiczne
d. nałożyć miejscowo leki przeciwalergiczne

49. Opaskę uciskową zakładamy poszkodowanemu podczas udzielania
pierwszej pomocy w krwotoku:
a. żylnym
b. tętniczym
c. pośrednim
d. wewnętrznym

50. Przy podrażnieniu brzegów powiek podczas zabiegu henny należy
natychmiast :
a. przepłukać oczy naparem z ruminku
b. przepłukać oczy naparem z pokrzywy
c. nałożyć ciepły okład z naparu herbaty
d. przepłukać oczy jałową solą fizjologiczną.

Gość

  • Gość
projekt i egzamin końcowy
« Odpowiedź #37 dnia: 2007-06-18, 20:17:23 »
odpowiedzi:
1.D 2.b 3.c 4.c 5.a 6.c 7.d 8.d 9.b 10.a 11.b 12.a 13.d 14.a 15.c 16.b
17.c 18.d 19.d 20.b 21.a 22.d 23.c 24.c 25.d 26.a 27.d 28.d 29.a 30.d
31.a 32.a 33.b 34.c 35.c 36.d 37.c 38.d 39.b 40.b 41.b 42.c 43.d 44.a
45.a 46.a 47.d 48.a 49.b 50.d

Offline mimi

  • all-powerful
  • To zaczyna być obsesją
  • ****
  • Wiadomości: 838
  • Miejscowość: Köthen
projekt i egzamin końcowy
« Odpowiedź #38 dnia: 2007-06-18, 20:56:42 »
Cytat: "Ania"
a przepraszam, do czego Ci to potrzebne? na egzamin?
pewnie do utrwalnie lub powtorzenia wiadomosci, jest jej to potrzebne, albo ma nadzieje ze takie beda na egzaminie :wink:
دوبدوا

Offline Ania

  • Administrator(ka)
  • Ilość postów mnie przerosła...
  • *****
  • Wiadomości: 6016
  • Miejscowość: Poznań / Kiekrz
projekt i egzamin końcowy
« Odpowiedź #39 dnia: 2007-06-18, 21:05:40 »
mam watpliwości co do 2
wilgotna skóra nie występuje w niedoczynności wręcz przeciwnie : jest sucha i szorstka, pozostałe objawy się zgadzają

W pytaniu 40 policz moja droga jeszcze raz :wink:
Dziecko to anioł, którego skrzydła skracają się w miarę wydłużania się nóg
regulamin forum;
jak przeżyć na forum

Gość

  • Gość
projekt i egzamin końcowy
« Odpowiedź #40 dnia: 2007-06-18, 21:39:06 »
na pytanie 44 ja mam odpowiedz b), taka znalazlam informacje w mojej ksiazce:)

Offline Ania

  • Administrator(ka)
  • Ilość postów mnie przerosła...
  • *****
  • Wiadomości: 6016
  • Miejscowość: Poznań / Kiekrz
projekt i egzamin końcowy
« Odpowiedź #41 dnia: 2007-06-18, 21:49:53 »
to ja pozmieniam w tych pytaniach proponowane odpowiedzi na czerwono i jak się ktoś nie bedzie zgadzał to bedziemy poprawiać :) pytanie 40 i 44 poprawiono :wink:
Dziecko to anioł, którego skrzydła skracają się w miarę wydłużania się nóg
regulamin forum;
jak przeżyć na forum

Offline Angie_Baby

  • Zaczynam, ale każdy musi zacząć ;)
  • *
  • Wiadomości: 38
  • Miejscowość: Kielce
projekt i egzamin końcowy
« Odpowiedź #42 dnia: 2007-06-18, 22:56:40 »
Moje odpowiedzi na pytania:
4 B
6 A
7 B
10 D
21 B

Offline Ania

  • Administrator(ka)
  • Ilość postów mnie przerosła...
  • *****
  • Wiadomości: 6016
  • Miejscowość: Poznań / Kiekrz
projekt i egzamin końcowy
« Odpowiedź #43 dnia: 2007-06-18, 23:08:28 »
Cytat: "Angie_Baby"
Moje odpowiedzi na pytania:

21 B


melanocyty to komórki pigmentowe występujące w tkance łącznej skóry - więc jest dobrze  a) ;-)
Dziecko to anioł, którego skrzydła skracają się w miarę wydłużania się nóg
regulamin forum;
jak przeżyć na forum

Offline Ania

  • Administrator(ka)
  • Ilość postów mnie przerosła...
  • *****
  • Wiadomości: 6016
  • Miejscowość: Poznań / Kiekrz
projekt i egzamin końcowy
« Odpowiedź #44 dnia: 2007-06-18, 23:36:18 »
oki :) sprawdziłam , rzeczywiście występują w skórze ale pochodzenie mają inne :wink: poprawiłam  :wink:

Cytat: "Angie_Baby"
Moje odpowiedzi na pytania:
6 A


 

tutaj to ciężko stwierdzić bo przecież przez jonoforezę wprowadzamy leki do tkanek  :wink: a masaży jest kilka  :wink:

zapraszam do dyskusji aby ten test naprawdę był idealnie rozwiązany  :wink:
Dziecko to anioł, którego skrzydła skracają się w miarę wydłużania się nóg
regulamin forum;
jak przeżyć na forum

forum kosmetyczne dla kosmetyczek i kosmetologów - kosmetyczki.net

projekt i egzamin końcowy
« Odpowiedź #44 dnia: 2007-06-18, 23:36:18 »

www.kosmetyki.nantes.pl