Nasiona chia też mają sporo - w 100 gramach znajduje się 7,7 mg (to dużo, więcej ma dynia - trochę ponad 8, a trochę mniej siemię lniane, sezam i natka pietruszki, w mięsie wołowym i wieprzowym jest dużo mniej, bo na 100 g max 3 mg, a w wątróbkach około 20 mg na 100 g). Z tym że żelazo odzwierzęce to tzw. żelazo hemowe, jest ono dużo lepiej przyswajalne od niehemowego. Na przyswajanie żelaza wpływa pozytywnie obecność witaminy C, czyli do obiadu albo surówkę z kiszonej kapusty zjeść, albo np. pół mandarynki. Nie należy zapijać tego obiadu herbatą - teina łączy się w żołądku z żelazem i tworzy związek nie przyswajalny dla człowieka, zatem wówczas nic z tego żelaza nie zostanie przyswojone.
Więcej informacji na stronie
poprostuzdrowo.pl