Autor Wątek: Składniki mineralne  (Przeczytany 6649 razy)

Offline Ania

  • Administrator(ka)
  • Ilość postów mnie przerosła...
  • *****
  • Wiadomości: 6000
Składniki mineralne
« dnia: 2007-02-17, 15:39:33 »


SKŁADNIKI MINERALNE

 :arrow: Stanowią one stosunkowo mały odsetek tkanek ustroju człowieka (około 4%) a mimo to wchodzą w skład niezbędnych struktur lub biorą udział w różnych procesach metabolicznych.
 :arrow: Występują w produktach żywnościowych oraz w wodzie pitnej, jako związki organiczne (tworzą mieszaniny z pozostałymi składnikami mineralnymi) lub nieorganiczne (łączą się z białkami, węglowodorami i tłuszczami).
 :arrow: Produkty wysoko oczyszczone takie jak cukier, olej, skrobia ziemniaczana zawierają minimalne ilości składników mineralnych.
 :arrow: Zawartość niektórych składników mineralnych zwłaszcza pierwiastków śladowych zależy od jej zawartości w glebie i wodzie. W tym samym kraju są więc różne regiony w których występować mogą pewne niedobory poszczególnych składników mineralnych. Przykładem może być jod.
 :arrow:  Wiele pierwiastków występuje jednak w dużych ilościach np. : sód, potas, magnez, siarka. Dzięki temu w warunkach fizjologicznych nie występuje u człowieka niedobór tych składników mineralnych.
 :arrow: Niedobory mogą występować podczas odchudzania, u alkoholików, w chorobach nerek, przy złym wchłanianiu, po obfitych wymiotach i krwawieniach

Ze względu na funkcję dzielimy je na 3 grupy:

a) I grupa to składniki mineralne które tworzą elementy strukturalne ustroju:

 :arrow: Wapń,
 :arrow: Fosfor,
 :arrow: Siarka

b) II grupa to pierwiastki biorące udział w zachowaniu równowagi kwasowo zasadowej ustroju:

 :arrow: SÓD:

Występuje w ustroju jako główny składnik płynu pozakomórkowego
razem z chlorem bierze udział w regulacji ciśnienia osmotycznego i równowagi kwasowo zasadowej
utrzymuje również prawidłowy bilans ustroju wodnego; występuje w tkance łącznej
większość spożywanego sodu zostaje wydalona z moczem a mniejsza jego ilość zostaje wydalona z kałem i potem
w czasie dużego wysiłku fizycznego zwiększa się ilość wydalanego sodu z potem. Również obfite biegunki i wymioty prowadza do nadmiernej utraty tego pierwiastka
znajduje się we wszystkich produktach do spożycia zarówno pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego
dobrym magazynem tego pierwiastka są: mleko i jego przetwory, mięso, warzywa, sól kuchenna
sodu jest tyle w potrawach że nie trzeba ich solić

 :arrow: POTAS

To główny składnik płynu wewnątrzkomórkowego
Odgrywa ważną rolę w metabolizmie komórek
Bierze udział w przemianie węglowodanowej i w przemianach energetycznych
Jest niezbędny do utrzymania prawidłowej kurczliwości mięśni tkanki nerwowej
Z organizmu wydalany jest przez nerki, skórę, kał  dlatego nadmierna potliwość i biegunki mogą prowadzić do jego niedoboru
Występuje dość powszechnie w produktach zarówno pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego

Największe ilości występują w:

• Mięsie, podrobach
• Ziarnach zbóż
• Warzywach i owocach np.: pomidor

 :arrow: MAGNEZ

Połowa znajduje się w kościach a reszta w przestrzeniach wewnątrzkomórkowych
Jest niezbędny do syntezy DNA
Bierze udział w utrzymywaniu pobudliwości tkanki mięśniowej i nerwowej oraz kurczliwości mięśni szkieletowych
Zaleca się jego stosowanie z witaminą C

Najważniejszymi źródłami magnezu są:

• Warzywa liściaste,
• Mięso i podroby,
• Mleko i jego przetwory zawierają bardzo mało magnezu,

Tylko 1/3 magnezu ulega wchłonięciu w jelicie cienkim;
Białko ułatwia wchłanianie magnezu
W warunkach fizjologicznych i przy prawidłowej diecie nie występuje niedobór magnezu. Mogą tylko wystąpić przy przewlekłym alkoholizmie, przy długotrwałym stosowaniu leków moczopędnych
Objawami niedoboru magnezu są: Apatia, Osłabienie, Zawroty głowy, Drgawki

 :arrow: WAPŃ

Dorosły człowiek zawiera ok. 1 kg wapnia z tego 99% znajduje się w kościach gdzie zabezpiecza utrzymanie struktury ustroju, twardość zębów.
Bierze udział w utrzymywaniu pobudliwości tkanek, w przewodnictwie tkanki nerwowej, w kurczliwości tkanki mięśniowej;
Większość hormonów działa w obecności jonów wapniowych;
Bierze udział w procesach krzepnięcia krwi.
 
Najważniejszym jego źródłem są :

• mleko i jego przetwory,
• zielone warzywa liściaste,
• niektóre owoce: pomarańcza, grapefruity, figi,
• jaja,
• marchew, seler;

tylko 20 – 25% wapnia jest wchłaniane w jelicie cienkim. Pozostała ilość wapnia jest wydalana z kałem. Istnieje tzw. Bariera jelitowa, która hamuje wchłanianie się wapnia. Proces ten ułatwiają mleczany i witamina D, natomiast hamuje nadmiar potasu i magnezu a także fosforany.W pewnych stanach fizjologicznych obserwuje się wzmożony proces wchłaniania wapnia np. u małych dzieci, w okresie ciąży, w okresie karmienia, u ludzi w podeszłym wieku

 :arrow: FOSFOR

88% jest zawarte w kościach;
występuje w postaci:
fosforanów organicznych bogato energetycznych;
fosforanów nieorganicznych biorących udział w utrzymywaniu równowagi kwasowo-zasadowej ustroju;
razem z wapniem reguluje proces mineralizacji kości.
wpływ na dużą wchłanialność wapnia i fosforu ma witaminę D;

najważniejszym jego źródłem są:

• mleko i przetwory mleczne;
• żółtko jaj,
• zboża,
• warzywa;
• u roślin nasiona i kwiatostany zawierają więcej fosforu natomiast liście więcej wapnia;
• jeżeli organizmowi dostarczymy dużo białka i wapnia to jednocześnie dostarczamy fosfor

 :arrow: SIARKA
 :arrow: CHLOR

c) III grupa to składniki występujące w ilościach śladowych. Odgrywają one ważną role wchodzą bowiem w skład różnych niezbędnych enzymów, hormonów i białek transportowych

 :arrow: ŻELAZO

U człowieka dorosłego całkowita ilość żelaza wynosi 3 –5 g;
Wchodzi w skład hemoglobiny w aż 70%;
Występuje w barwniku mięśni ;
Jest składnikiem enzymów biorących udział w procesie utleniania;

Dobrym źródłem żelaza są:

• Mięso zwierząt, drób i ryby,
• Żółtka jaj gotowane,
• Zielone warzywa liściaste, Ziemniaki, marchew, kalafior,
• Ziarna zbóż,
• Niektóre owoce: śliwki, morele, brzoskwinie, maliny, truskawki

Żelazo które znajduje się w produktach do spożycia to żelazo III wartościowe, które w żołądku przekształca się w II wartościowe a w jelicie cienkim łączy się z białkiem i przekształca się w ferytynę. Z niej organizm czerpie żelazo. Ferytyna jest rozkładana w wątrobie, śledzionie i szpiku kostnym;
Tylko 10% żelaza znajdującego się w produktach żywnościowych jest pochłaniana przez organizm. Reszta jest wydalana z kałem;
Organizm potrzebuje więcej tego pierwiastka w okresie ciąży, karmienia, anemii, u małych dzieci;
Wchłanianie żelaza pobudza witamina C a hamuje mleko, sery, fosforany

 :arrow: MIEDŹ

Połowa miedzi jaka występuje w organizmie znajduje się w mięśniach i kościach;
Największe stężenie występuje w wątrobie i mózgowiu;
U kobiet w ciąży stężenie tego pierwiastka wzrasta;
Bierze udział w metabolizmie tkanki nerwowej, w procesach krwiotworzenia, w procesach wytwarzania tkanki łącznej i kostnej;
Przemiana miedzi w organizmie jest ściśle związana z przemianą żelaza, ponieważ oba te pierwiastki biorą udział w procesach utleniania np. enzymów biorących udział w procesach tworzenia kolagenu, elastyny czy melaniny.

Główne źródła miedzi to:

• Wątroba, Zielone warzywa liściaste,
• Niektóre ryby, ostrygi
• Mleko i jego przetwory zawierają mało miedzi

 :arrow: CYNK,
 :arrow: MANGAN,
 :arrow: KOBALT

 :arrow: JOD

Jest niezbędnym składnikiem hormonów jodowych produkowanych przez gruczoł tarczowy i biorących udział w przemianie energetycznej ustroju;
Niedobór tego pierwiastka prowadzi do powstania wola. Obwód szyi u dołu się powiększa;

Największe ilości jodu posiadają:

• Warzywa,
• Ryby morskie;
• W regionach o malej zawartości jodu w glebie stosuje się wzbogacanie soli kuchennej w jod

 :arrow: NIKIEL
 :arrow: CHROM
 :arrow: SELEN

 :arrow: CYNK

Jest w większości umiejscowiony wewnątrz komórek;
Wchodzi w skład aż 59 enzymów, które biorą udział w różnych przemianach ustroju;
Bierze udział w przemianie witaminy A, białek ustrojowych, kwasów nukleinowych

Główne źródła to:

• Mięso, Ryby,
• Warzywa,
• Ziarna zbóż

 :arrow: FLUOR

Jest niezbędny do zapewnienia optymalnego wzrostu młodego organizmu;
Zwiększa twardość tkanki kostnej oraz szkliwa zębów;

Główne źródła to:

• Woda pitna,
• Mięso zwierząt i ryb;

Stosuje się go w zapobieganiu próchnicy zębów

 :arrow: KRZEM
 :arrow: GLIN


źródło : notatki własne
Dziecko to anioł, którego skrzydła skracają się w miarę wydłużania się nóg
regulamin forum;
jak przeżyć na forum

Offline jumpi

  • Lubię tu pisać
  • ***
  • Wiadomości: 179
Składniki mineralne
« Odpowiedź #1 dnia: 2008-07-03, 20:36:03 »
„ Mikroelementy i ich rola biochemiczna”


   Życie istniejące na Ziemi, opiera się na związkach chemicznych,w skład w których wchodzi wiele pierwiastków. Pierwiastki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmów żywych są w biologii nazywane biogenami. Najważniejsze biogeny to węgiel, wodór, azot i tlen, które wchodzą w skład białek, kwasów nukleinowych i wielu innych związków organicznych.                             Kolejnymi ważnymi pierwiastkami są fosfor- w postaci utlenionej, którego związki tworzą system energetyczny komórki oraz wchodzą w skład kwasów nukleinowych i siarka, wchodząca w skład dwóch aminokwasów – cystyny i metioniny. Pozostałe pierwiastki nie wchodzą w skład tak kluczowych związków, są jednak ważne dla wielu procesów życiowych. Ich ilość w organizmie człowieka jest niewielka ale mają istotny wpływ na jego prawidłowy rozwój i funkcjonowanie.    Mikroelementy, mikroskładniki, pierwiastki śladowe - pierwiastki chemiczne występujące w bardzo małych (śladowych) ilościach w organizmach roślinnych i zwierzęcych. U ludzi zapotrzebowanie na te pierwiastki wynosi poniżej 100 mg na dobę. Niedobór lub nadmiar tych pierwiastków może prowadzić do zaburzeń fizjologicznych i  wpływa ujemnie na organizm. Składniki mineralne są niezbędne w ustroju do celów budulcowych (szczególnie w tkance kostnej), wchodzą w skład: płynów ustrojowych, niektórych enzymów, związków wysokoenergetycznych itp. Wywierają również wpływ na regulację czynności narządowych i ogólnoustrojowych. Do mikroelementów zalicza się: miedź, żelazo, mangan, molibden, cynk, kobalt, jod, fluor, chrom, selen.
   Miedź jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zgromadzona jest w mięśniach, kościach, wątrobie i enzymach. Bierze udział w wytwarzaniu czerwonych krwinek, w tworzeniu kości i kolagenu, w prawidłowym gojeniu ran, we wchłanianiu i transporcie żelaza, w metabolizmie kwasów tłuszczowych i w powstawaniu RNA, jest składnikiem niektórych enzymów, odgrywa pewną rolę w procesach przemiany materii ośrodkowego układu nerwowego i w przemianie barwników.
Skutkiem niedoboru tego pierwiastka jest niedokrwistość, zaburzenie procesów życiowych wątroby.
Źródłem miedzi są: cielęcina, orzechy, warzywa strączkowe, zboża, drób, wątroba, małże, ryby, kasza gryczana, żółtka jaj.
   Żelazo jest najistotniejszym składnikiem czerwonego barwnika krwi (hemoglobiny), niezbędny także w procesie tworzenia czerwonych ciałek krwi w szpiku kostnym, żelazo wiąże dwutlenek węgla w hemoglobinie i transportuje go do płuc, skąd jest on usuwany. Pierwiastek ten jest także składnikiem wielu enzymów i białek biorących udział w metabolizmie organizmu. Bierze udział w syntezie DNA, niezbędny do prawidłowej budowy skóry, włosów, paznokci, do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Lepiej przyswajalne i efektywniej wykorzystywane przez organizm jest żelazo pozyskiwane z produktów zwierzęcych. Najbardziej narażone na niedobory żelaza są niemowlęta, dorastające dzieci oraz kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Skutkiem niedoboru tego pierwiastka jest anemia.
Występowanie: Mięso, wątroba, ryby, żółtko jaj, twaróg, orzechy, mleko, warzywa strączkowe, brokuły, szpinak, krewetki.
   Mangan jest pierwiastkiem niezbędnym w śladowych ilościach do prawidłowego funkcjonowania. Bierze udział w budowie enzymów metabolizujących glukozę i kwasy tłuszczowe, jest elementem strukturalnym kości i skóry. Mangan jest bardzo ważny w procesach reprodukcji oraz prawidłowym funkcjonowaniu ośrodkowego układu nerwowego.
Skutkiem niedoboru tego pierwiastka jest zahamowanie wzrostu, niedokrwistość.
Źródła manganu: Orzechy, herbata, mąka pełnoziarnista, zielone warzywa, groszek, buraki, fasola, szpinak.
   Molibden - wchodzi w skład metaloenzymów, które biorą udział w metabolizmie białek, tłuszczów i puryn. Jego nadmiar prowadzi do skazy moczanowej, bólów i obrzęków stawów.
Występowanie - mleko, wątroba, fasola, czerwona kapusta, zielone części roślin, mąka pełnoziarnista, ryż naturalny, nasiona roślin strączkowych, sery, mięso i podroby.
   Cynk - jest niezbędnym składnikiem syntezy DNA i RNA, białek, insuliny i nasienia oraz aktywatorem pond 80 enzymów. Jego niedobór odbija się niekorzystnie na funkcjonowaniu układu odpornościowego. Cynk bierze także udział w metabolizmie węglowodanów, tłuszczy, białek i alkoholu, a także jest potrzebny do procesu ochrony przed wolnymi rodnikami, odczuwania smaku i zapachu, ma wpływ na wygląd włosów i paznokci.
Występowanie cynku: Chude mięso, chude mleko, żółtko jaj, mąka pełnoziarnista, orzechy, żywność pochodzenia morskiego.
   Jod jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy- wchodzi w skład hormonów tarczycy (trójjodynina, tyroksyna) ,które biorą udział w regulowaniu podstawowych funkcji życiowych: kontrolują temperaturę, układ nerwowy, mięśniowy, podział komórek przez co wpływa na tempo metabolizmu w organizmie, zapobiega powstawaniu wola.  Jest dobrze wchłaniany nie tylko przez przewód pokarmowy, ale też drogi oddechowe i skórę (zalecane wdychanie powietrza bogatego w jod). Na niedobór najbardziej narażeni są mieszkańcy okolic górskich.
Skutkiem niedoboru- niedoczynność tarczycy.
Źródła:  Sól jodowana, ryby morskie, owoce morza, drożdże, morszczyn, cebula.
   Fluor jest składnikiem kości i zębów, wzmacnia szkliwo, zębinę, zapobiega występowaniu próchnicy, zmniejsza rozpuszczalność szkliwa. Jest niezbędny do prawidłowego wzrostu młodych organizmów, oraz do prawidłowej budowy. U osób dorosłych pełni również ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu kośćca. Wpływa na gospodarkę wapnia i fosforu w organizmie. W okresie ciąży pomaga we wchłanianiu żelaza i zapobiega niedokrwistości. Skutki niedoboru: pękanie szkliwa zębów.
Niedobór fluoru może powodować choroby takie jak: osteoporoza,próchnica.
Źródłami fluoru są - Ryby morskie i produkty pochodzenia morskiego, czarna herbata, orzechy włoskie, wątroba, soja, mleko, rośliny strączkowe, woda mineralna,  kalafior.
   Chrom - reguluje poziom cholesterolu i kwasów tłuszczowych, a także bierze udział w uwrażliwieniu komórek na insulinę i w trawieniu białek. Przyczynia się do zmniejszenia uczucia głodu - jest wykorzystywany w odchudzaniu.
Występowanie tego pierwiastka: orzechy, mąka pełnoziarnista, wątroba, grzyby, rośliny strączkowe, szparagi, brokuły.
   Selen - działa bezpośrednio w połączeniu z witaminą E. Poprawia aktywność fizyczną, a także zwiększa witalność. Ten mikroelement bierze udział w eliminacji wolnych rodników i metali ciężkich oraz w przemianie hormonów tarczycy.
Źródła-  produkty morza, mięso, kukurydza, mąka pełnoziarnista, warzywa strączkowe.


źródło: internet, notatki własne
www.pajacyk.pl
Jeśli klikniesz w brzuszek Pajacyka, ofiarujesz dzieciom ciepły posiłek nie ponosząc żadnych kosztów.
Odwiedzaj często Pajacyka, najlepiej ustaw go jako stronę startową.