Autor Wątek: Żurawina - owoce zdrowia i urody  (Przeczytany 3635 razy)

Offline madzik

  • To zaczyna być obsesją
  • ****
  • Wiadomości: 722
Żurawina - owoce zdrowia i urody
« dnia: 2007-03-17, 12:16:31 »
Żurawina - owoce zdrowia i urody

Największą nowością w kosmetyce w ostatnich miesiącach jest żurawina kanadyjska. Firmy kosmetyczne już uczestniczą w wyścigu o najlepszy i najskuteczniejszy kosmetyk zawierający wyciągi z owoców tej malutkiej krzewinki.

Kanadyjska żurawina wielkoowocowa (vaccinum macrocarpon) jest wieloletnią krzewinką niskopienną z rodzin wrzosowatych. Rośnie na kwaśnych glebach. W Polsce spotykana jest żurawina błotna (vaccinum oxycoccus). Oba gatunki mają drobne czerwone owoce o charakterystycznym cierpkim smaku.

Żurawina wytwarza owoce o niezwykłych właściwościach. Od wieków żurawinę stosowano w medycynie ludowej, szczególnie w Polsce i w Ameryce Północnej. Współczesna medycyna poleca ją jako panaceum na wiele schorzeń. Według Amy Howell z Rutgers University, żurawina należy do czołówki roślin o udowodnionych właściwościach prozdrowotnych. Zawiera dużo antyutleniaczy, które zapobiegają szkodom wyrządzanym przez wolne rodniki.

NIH (National Institutes of Health) finansuje badania nad jej wpływem na choroby serca, drożdżyce itp. Inni naukowcy testują możliwości żurawiny w zakresie zwalczania nowotworów, infekcji wirusowych i zapobiegania udarom.

Oto co udało się do tej pory ustalić:

    * picie soku żurawinowego może nie dopuszczać do zakażenia dróg moczowych poprzez wiązanie się z bakteriami, które nie mogą w takich warunkach przylegać do ścian komórkowych. Chociaż część kobiet ucieka się do niesłodzonego soku z żurawin, by leczyć już istniejące zakażenia dróg moczowych, nie ma niezbitych dowodów na to, że taka terapia rzeczywiście działa
    * odkryty przez Howell składnik żurawin, proantycyjanidyna, zapobiega formowaniu się płytki nazębnej. Obecnie trwają prace nad zapobiegającymi chorobom przyzębia płynami do płukania jamy ustnej, w których skład wchodziłaby właśnie proantycyjanidyna
    * u niektórych osób regularne picie soku żurawinowego przez kilka miesięcy zabija bakterie Helicobacter pylori, które odpowiadają za wrzody i nowotwory żołądka

Wstępne badania wykazały, że:

    * codzienne picie soku żurawinowego podnosi poziom dobrego cholesterolu (HDL) i obniża poziom złego cholesterolu (LDL)
    * żurawina może zapobiegać wzrostowi guzów, a nawet ich powstawaniu
    * wyciągi z żurawin zapobiegają namnażaniu się komórek nowotworów piersi w probówce. Czy podobnie będzie się działo w organizmie kobiety, tego jeszcze nie sprawdzono

Żurawina:

    * Wspomaga leczenie zakażenia dróg moczowych
    * Zapobiega rozwojowi szkodliwych bakterii w układzie moczowym
    * Działa antybakteryjnie
    * Zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby naczyń krwionośnych
    * Zapobiega osadzaniu się niektórych bakterii wywołujących choroby wrzodowe na ściankach żołądka
    * Pomaga w leczeniu chorób jamy ustnej i przyzębia
    * Przeciwdziała chorobom grzybiczym

Owoce żurawiny zawierają:

    * witaminę C
    * witaminę A
    * witaminę B1
    * witaminę B2
    * witaminę P
    * pektyny
    * błonnik
    * węglowodany
    * żelazo
    * wapń
    * magnez
    * fosfor
    * potas
    * jod
    * kwas cytrynowy
    * kwas chininowy
    * kwas jabłkowy
    * kwas benzoesowy
    * kwas hipurynowy
    * fruktozę
    * flawonoidy (kwercetynę, kemferol)
    * antocyjany (cyjanidynę, delfinidynę, peonidynę, malwidynę)
    * flawonole
    * taniny
    * glikozydy flawonoidowe

Od wieków te zdrowe owoce stosowane były w stanach zapalnych, szkorbucie, jako lekarstwo na koklusz, gościec i przeziębienia. Żurawina doskonale działa na wątrobę, przeciwgorączkowo, uspokajająco, leczniczo na dolegliwości układu moczowego.

Flawonoidy występujące w żurawinie swą budową przypominają te występujące w czerwonym winie - dlatego też soki i napoje z żurawin powinny znaleźć się w codziennej diecie osób z problemami sercowymi. Związki te mają także własności antyoksydacyjne, dzięki czemu zapobiegają utlenianiu cholesterolu, co znacząco zmniejsza ryzyko arteriosklerozy i zapychaniu naczyń krwionośnych.

Regularne picie trzech szklanek soku z żurawin dziennie podwyższa poziom "dobrego" cholesterolu we krwi o 10%, co z kolei zmniejsza ryzyko chorób serca o 40%. Jednocześnie podnosi się aż o 121% poziom przeciwutleniaczy zapobiegających chorobom nowotworowym. Największą zawartość antyutleniaczy, ma sok ze świeżych żurawin, a w następnej kolejności świeże i suszone owoce.

Jak widzicie żurawina zawiera mnóstwo dobroczynnie działających na organizm człowieka składników aktywnych. Firmy kosmetyczne odkryły na nowo rewelacyjne właściwości żurawiny. W kosmetyce wyciągi żurawinowe stosowano w latach 30-tych XX w.

Sok z żurawiny wykazuje wielokierunkowe działanie kosmetyczne na skórę:

    * doskonale nawilża
    * reguluje pH skóry
    * działa liftingująco
    * ma właściwości antyoksydacyjne (spowalnia proces starzenia się skóry)
    * remineralizuje skórę
    * działa antybakteryjnie
    * działa przeciwgrzybiczo
    * dostarcza naturalnych witamin
    * wzmacnia odporność immunologiczną skóry

Olej z pestek żurawiny zawiera bardzo duże ilości nienasyconych kwasy tłuszczowych Omega 3 i Omega 6, kwas linolenowy, kwas palmitylooleinowy, prowitaminy, witaminy z grupy E.

Autor:BEATA KRAJNIK