Autor Wątek: Chemia kosmetyczna - pojęcia  (Przeczytany 14992 razy)

vivi

  • Gość
Chemia kosmetyczna - pojęcia
« dnia: 2007-02-20, 15:38:18 »
Hi wszystkim!
Bede miec test z chemii kosmetycznej i musze przygotowac notatke do nauki o weglowodorach aromatycznych ,alkoholach,fenolach,aldehydach,ketonach,kwasy karbksylowe,estry tluszcze weglowodory,bialka. Niestety nie mam dostepu do ksiazek bo obecnie jestem za granica.
wiec jak ktos cos bedzie miec to prosze.za kazda pomoc dziekuje :idea:

Offline mako

  • Ilość postów mnie przerosła...
  • *****
  • Wiadomości: 3367
Chemia kosmetyczna - pojęcia
« Odpowiedź #1 dnia: 2007-02-20, 15:53:16 »
Devil may cry...

Offline Ania

  • Administrator(ka)
  • Ilość postów mnie przerosła...
  • *****
  • Wiadomości: 6000
Chemia kosmetyczna - pojęcia
« Odpowiedź #2 dnia: 2007-02-20, 16:11:28 »
Kwasy Karboksylowe

Charakteryzują się obecnością grupy karboksylowej COOH

Właściwości fizykochemiczne kwasów karboksylowych

:!: Niższe są cieczami, a wyższe to woskowate ciała stałe
:!: Kwasy zawierające pojedyncze wiązanie miedzy atomami węgla nazywane są nasyconymi
:!: Kwasy zawierające podwójne wiązanie miedzy atomami węgla nazywane są nienasyconymi
:!: Niektóre pełnią kluczową role w metabolizmie lipidów w  organizmie człowieka np. NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe)
:!: Z alkoholami tworzą estry a z aminami – amidy
:!: Powstają przez utlenianie alkoholi lub aldehydów
:!: Sole wyższych kwasów karboksylowych to mydła

Charakterystyka wybranych kwasów karboksylowych znajdujących zastosowanie w kosmetyce

NIZSZE KWASY KARBOKSYLOWE

 :arrow: Kwas metanowy (mrówkowy) HCOOH

• Lotna i bezbarwna ciecz
• Ostry zapach
• żrący i palący, rozpuszcza metale np. żelazo i magnez
• występuje w pokrzywie oraz w jadzie mrówek i pszczół
• reaguje z wodorotlenkami dając sole – mrówczany
• silnie rozcieńczone roztwory wodne używane są do dezynfekcji
• częściej w kosmetyce spotykany jest spirytus mrówkowy będący 4% roztworem kwasu – alkoholu etylowego
• jest on konserwantem wód toaletowych, płynów do włosów
• roztwory wodne działają przeciw reumatycznie

 :arrow: kwas etanowy (octowy) CH3COOH

• bezbarwna ciecz o ostrej woni
• krzepnie w temperaturze – 16oC w masę krystaliczną podobną do lodu dlatego nazywamy go kwasem lodowym
• sole tego kwasu nazywamy octanami
• zastosowanie:
•   roztwór 3 – 10% to ocet spożywczy, mający działanie zakwaszające, konserwujące
•   częściej jednak stosujemy octy aromatyzowane które służą do nacierania skóry i są składnikami wód toaletowych i płynów do włosów
•   do zobojętnienia skóry
•   do zakwaszania włosów

 :arrow: kwas masłowy (butanowy) C3H7COOH

• jest to oleista ciecz
• posiada nieprzyjemny zapach zjełczałego masła
• jako gliceryd występuje w mleku i maśle
• otrzymywany jest przez fermentacje skrobi lub pod działaniem bakterii
• nie używa się go bezpośrednio w kosmetyce, tylko pośrednio do produkcji estrów

WYZSZE KWASY TŁUSZCZOWE

:!: Nienasycone

charakterystyka NNKT (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych)

są składnikami lipidów międzykomórkowych warstwy rogowej naskórka
odgrywają decydującą role w procesach zatrzymywania wody i ułatwiają wchłanianie innych składników
nie dopuszcza do nadmiernego złuszczania naskórka i szorstkości skóry
łagodzą stany zapalne
wzmacniają procesy obronne
działają antyalergicznie
otrzymywane są przez tłoczenie na zimno
w organizmie człowieka są składnikami neuronów oraz erytrocytów
naturalnie kwasy te występują w wielu olejach roślinnych np. wiesiołkowym lub ogórecznikowym

 :arrow: kwas oleinowy C17H33COOH

• najprostszy NNKT
• zawierają go prawie wszystkie tłuszcze roślinne i zwierzęce
• jest to żółtawa ciecz
• otrzymywany jest przez hydrolizę oliwy z oliwek lub hydrolizę łoju, smalcu lub tranu
• wykazuje zdolności wbudowywania się w struktury tłuszczowe cementu międzykomórkowego naskórka
• jest emolientem czyli zmiękczaczem lecz szybko ulega jełczeniu podczas którego utlenia się nabierając ciemnej barwy i nieprzyjemnego zapachu
• częściej w kosmetyce używa się sole tego kwasu – oleiniany np. sodu lub potasu które są dobrymi emulgatorami

 :arrow: kwas linolowy C17H31COOH

• ciecz otrzymywana przez hydrolizę oleju lnianego
• reaguje z tlenem z powietrza dając żywicowatą substancje
• odpowiada za prawidłowe nawilżanie skóry, za jej regeneracje oraz reguluje hormony tkankowe – prostoglandyny (nadmiar ich powoduje stany zapalne i rogowacenie naskórka)


:arrow: kwas gamalinoleinowy (GLA) C17H29COOH

• jest kluczowym metabolitem NNKT
• jest składnikiem błony komórkowej i wpływa na transport różnych substancji w błonach
• wchodzi w skład ceramidu
• stosowany jest na skórę w zaburzonej równowadze fizjologicznej
• chroni skórę przed infekcjami, likwiduje procesy zapalne i alergiczne i wzmacniają barierę lipidową naskórka
• zdolność organizmu człowieka do wytwarzania GLA jest ograniczona maleje z wiekiem
• niedobór GLA dodatkowo powoduje suchość i łamliwość paznokci
• naturalnym źródłem jest mleko kobiece
• do celów kosmetycznych otrzymujemy go z nasion jesionka, ogórecznika lub czarnej porzeczki
• zastosowanie w kosmetyce: kosmetyki nawilżające, regenerujące, przeciw zmarszczkowe, łagodzące, odżywcze oraz maści odżywcze

:!: nasycone

 :arrow: kwas palmitynowy C15H31COOH

• substancja stała, woskowata, nierozpuszczalna w wodzie
• reaguje z wodorotlenkami sodu i potasu dając mydła które dobrze się pienią i są dobrymi emulgatorami
• czysty kwas jest używany w mleczkach kosmetycznych i kremach
• pochodna tego kwasu z witaminą C daje palmitynian askorbylu który jest dobrym przeciwutleniaczem

 :arrow: kwas stearynowy C17H35COOH

• jest jednym z najważniejszych składników tłuszczy (smalec wieprzowy 40% ; łój barani 80%)
• jest stałą masą białożółtawą nierozpuszczalną w wodzie
• sole tego kwasy tzw. stearyniany mają różnorodne zastosowanie głównie do produkcji mydeł
    stearynian cynku jest białym lekkim i tłustym w dotyku proszkiem, nierozpuszczalnym w wodzie, używanym w pudrach
    stearynian magnezu jest białym i tłustym proszkiem ułatwiającym przyleganie i krycie. używany jest w zasypkach i pastach do zębów
    stearynian glinu jest białym krystalicznym proszkiem dobrze rozpuszczalnym w tłuszczach. Jest składnikiem pudrów do pielęgnacji stop oraz składnikiem emulsji kosmetycznych. Używany jest do produkcji świec

 :arrow: kwas laurynowy C11H23COOH  oraz kwas mirystynowy C13H27COOH

• oba te kwasy występują w owocach palmy kokosowej
• znajdują zastosowanie jako składnika luksusowych mydeł, balsamów, płynów do ciała oraz są dodatkiem do preparatów do opalania



pochodne kwasów karboksylowych używane w kosmetyce

:!: kwas szczawiowy (COOH)2 dikarboksylowy

 :arrow: są to bezbarwne lub lekko zabarwione kryształy
 :arrow: jest najbardziej rozpowszechnionym z kwasów roślinnych
 :arrow: obficie występuje w szczawiu i rabarbarze oraz w moczu człowieka w postaci soli zw. Szczawianami
                               
:!: kwas benzoesowy   
                  
 :arrow: jest pochodną fenolową   
 :arrow: substancja stała, krystaliczna
 :arrow: słabo rozpuszczalny w wodzie; lepiej rozpuszcza się w alkoholu lub w roztworach wodnoalkoholowych
 :arrow: naturalnie występuje w roślinnych żywicach, balsamie peruwiańskim i kwasie cynamonowym
 :arrow: zastosowanie: jako związek odkażający i konserwujący
 :arrow: występuje w kremach 1g na kg kremu
Dziecko to anioł, którego skrzydła skracają się w miarę wydłużania się nóg
regulamin forum;
jak przeżyć na forum

Offline Ania

  • Administrator(ka)
  • Ilość postów mnie przerosła...
  • *****
  • Wiadomości: 6000
Chemia kosmetyczna - pojęcia
« Odpowiedź #3 dnia: 2007-02-20, 16:16:40 »
Estry

 :!: to związki powstałe w reakcji estryfikacji miedzy alkoholem lub fenolem z kwasem karboksylowym
 :!: w wyniku tej reakcji otrzymujemy ester + wodę
 :!: reakcja estryfikacji jest przykładem reakcji kondensacji w której z dwóch równych substratów będących rożnymi związkami organicznymi powstaje cząsteczka właściwego produktu czyli ester + woda  
     
 :!: Właściwości fizykochemiczne estrów

 :arrow: Niższe są bezbarwnymi cieczami o przyjemnym zapachu stosowane jako rozpuszczalniki i składniki olejków zapachowych
 :arrow: Wyższe są woskami, tłuszczami lub olejami
 :arrow: Nie rozpuszczają się w wodzie
 :arrow: Rozpuszczają się w eterze i alkoholu etylowym
 :arrow: Ulegają hydrolizie np. za pomocą wodorotlenku sodu lub potasu w wyniku czego powstają mydła


Charakterystyka wybranych estrów stosowanych w kosmetyce

 :!: Większość estrów charakteryzują się miłym i przyjemnym zapachem owocowym lub kwiatowym i znajduje zastosowanie w przemyśle perfumeryjnym, oraz jako substancja zapachowa dodawana do kosmetyków

 :!: Zapachy poszczególnych estrów:

 :arrow: Octan oktylu                pomarańczowy
 :arrow: Octan amylu                 gruszkowo-bananowy
:arrow: Octan izobutylu            gruszkowo-agrestowy
:arrow: Octan geranylu            różany
:arrow: Octan benzylu              jasminowy
:arrow: Octan linalylu             lawendowy
:arrow: Maślan etylu                ananasowy

 :!: Ponadto w kosmetyce stosuje się dwa inne estry

:arrow: Mirystynian izopropylu

• Powstaje z połączenia alkoholu izopropylowego i kwasu mirystynowego
• Jest to bezbarwna ciecz bez smaku i zapachu
• Dobrze rozpuszcza substancje zapachowe
• Zastosowanie: jako związek natłuszczający,  stabilizuje olejki perfumeryjne, ułatwia rozprowadzanie i wchłanianie

 :arrow: Sterynian izopropylu

• Bez barwy, zapachu i smaku
• Woskowate ciało stale
• Nie rozpuszczalny w wodzie
• Miesza się z alkoholami i olejami
• Jest składnikiem kredek do warg
Dziecko to anioł, którego skrzydła skracają się w miarę wydłużania się nóg
regulamin forum;
jak przeżyć na forum

Offline Ania

  • Administrator(ka)
  • Ilość postów mnie przerosła...
  • *****
  • Wiadomości: 6000
Chemia kosmetyczna - pojęcia
« Odpowiedź #4 dnia: 2007-02-20, 16:22:13 »
Fenole


:!: To hydroksylowe pochodne arenów, których grupa OH jest związana z pierścieniem aromatycznym
:!: Fenole proste pochodzą od benzenu lub naftalenu
:!: Fenole złożone zawierają dodatkowe węglowodorowy łańcuch boczny
:!: Nazwę fenoli tworzymy dodając do nazwy węglowodoru aromatycznego końcówkę –ol

Charakterystyka wybranych fenoli

:!: benzenol
 
 :arrow: Substancja stała, krystaliczna
 :arrow: Posiada ostry, charakterystyczny zapach
 :arrow: W kontakcie z powietrzem barwi się na różowo
 :arrow: W kontakcie ze skórą powoduje trudno gojące się oparzenia oraz rany
 :arrow: Roztwór wodny nazywany jest popularnie kwasem karbolowym i był od najdawniejszych czasów stosowany do dezynfekcji sal operacyjnych i narzędzi medycznych
 :arrow: Obecnie rzadko stosuje się do dezynfekcji pomieszczeń ale jest często substancją wyjściową do produkcji żywic i syntetycznych barwników

:!: Kreole (orto, meta, para)

 :arrow: Te trzy ciecze zmieszane ze sobą i rozpuszczone w roztworze 50% mydła potasowego nazywamy lizolem. Służy on do dezynfekcji

:!: Tymol

 :arrow: Substancja stała, krystaliczna
 :arrow: Posiada charakterystyczną tymolową woń
 :arrow: Bardzo słabo rozpuszcza się w wodzie, dobrze w etanolu i eterze
 :arrow: Wykazuje silne działanie dezynfekujące
 :arrow: Znajduje zastosowanie w pastach do zębów i w płynach do jamy ustnej

:!: Rezorcyna

 :arrow: Naturalnie występuje w pewnych gatunkach porostów
 :arrow: jest izolowana w postaci bezbarwnych lub różowych kryształów
 :arrow: słodkawy i drażniący smak i słaby specyficzny zapach
 :arrow: rozpuszcza się w wodzie, etanolu i glicerynie
 :arrow: działa bakteriobójczo a przede wszystkim złuszczająco
 :arrow: zastosowanie: maści keratolityczne (złuszczające); płyny do skóry i włosów; do produkcji barwników syntetycznych

:!: melanina

 :arrow: jest naturalnym pigmentem o barwie: od czarnej do brunatnej – eumelanina; od czerwonej do żółtej – feomelanina
 :arrow: naturalnie występuje tylko w skórze, sierści i tęczówce ssaków oraz w piórach ptaków i pancerzykach gadów i w worku atramentowym ośmiornicy
 :arrow: ludzka skóra zawiera 1% melaniny a włosy 2%
 :arrow: wrodzone lub nabyte zaburzenia melaniny prowadza do albinizmu, bielactwa lub do hyperpigmentacji (np. nadmiar piegów)
 :arrow: chroni strukturę włosów i skóry przed promieniowaniem ultrafioletowym
 :arrow: działa przeciwutleniająco oraz neutralizuje wolne rodniki
 :arrow: podnosi odporność, wpływa na termoregulacje skóry i reguluje biosyntezę witaminy D
 :arrow: skuteczność melaniny jako składnika preparatów kosmetycznych wzrasta wraz ze stopniem jej rozrobienia i stosowana jest głownie w kosmetykach do opalania, gzie pełni role ochronną przed nadmiernym promieniowaniem
 :arrow: likwiduje wolne rodniki
 :arrow: używa się ja do produkcji kosmetyków barwiących włosy i brązujące skórę
Dziecko to anioł, którego skrzydła skracają się w miarę wydłużania się nóg
regulamin forum;
jak przeżyć na forum

vivi

  • Gość
Chemia kosmetyczna - pojęcia
« Odpowiedź #5 dnia: 2007-02-20, 20:11:43 »
:oops:  bardzo dziekuje : bukiet :